Tips om je eisprong te vinden

Als je zwanger wilt worden is het handig te weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. 

babyenouders tips eisprong

By Ellen

We waren zover dat we ontzettend graag een gezin wilden en zwanger wilden worden. Wat kan daarbij nu helpen ? Het is ontzettend handig om te weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Je bent namelijk niet de gehele maand vruchtbaar. 

Per maand zijn er maar enkele dagen dat een vrouw zwanger kan worden. Door deze dagen te identificeren kun je de kans om zwanger te worden vergroten. 

Je kunt gebruik maken van thuismethoden, zoals de basale lichaamstemperatuur of de kalender methode. Maar deze laten het pas weten als de ovulatie heeft plaatsgevonden en zijn dus te laat om in die gebruikscyclus te helpen. Voor mij werkte de kalender methode verwarrend. Namelijk bijna de helft van de cycli kan tot 7 dagen variëren. Bij de basale lichaamstemperatuur meet je iedere dag met een thermometer je temperatuur. Dit doe je iedere dag op hetzelfde tijdstip direct nadat je wakker wordt. Het is bewezen dat deze de meest vruchtbare dagen voorspelt voor slechts 1 op de 3 cycli. 

Ovulatietesten zijn veel nauwkeuriger dan de hierboven genoemde thuismethoden en voorspellen je ovulatie. Zodat ze je al vanaf de eerste gebruikscyclus kunnen helpen. 

Met een ovulatietest ga je op zoek naar het LH hormoon in je urine. Het LH hormoon is het hormoon dat de gehele cyclus in je lichaam aanwezig is. Het zorg ervoor dat je eicel rijpt.  LH zorgt ervoor dat je eierstokken oestrogeen en progesteron aanmaken. Als je de piek hebt weet je dat binnen 24 tot 36 uur daarna je eitje springt (eispring) en dat is een van de meest vruchtbare dagen. Je meest vruchtbare dagen zijn vijf dagen voor je eisprong en op de dag van de eisprong.   

“Ovulatietesten kun je eigenlijk overal kopen. Je kunt ze ook gemakkelijk online shoppen waardoor ze anoniem bij jou in een witte envelop in de brievenbus gestopt worden.”

BabyBaby

Er zijn veel verschillende ovulatietesten op de markt. Kijk voor jezelf wat je prettig vindt. Daarnaast merkte ik dat  ze ook nogal in prijs verschillen dus kijk ook goed wat je er aan uit wilt geven.

Er zijn verschillende strips, cassettes en urinestraaltesten. Ik heb ze  uitgeprobeerd. Striptesten vond ik soms erg klein en kunnen breekbaar zijn. Daarom zijn ze niet zo eenvoudig in gebruik. De resultaat regels zijn klein en vaak erg moeilijk af te lezen. Om die redenen vond ik cassettes ook vaak  niet eenvoudig om te gebruiken of af te lezen.

Met de digitale urinestraal technologie krijg je een betrouwbaarder resultaat. Je hebt bijvoorbeeld de clearblue digital ovulatietest. Deze is meer dan 99% nauwkeurig bij het detecteren van de LH toename. Je kunt deze test eenvoudig rechtstreeks in de urinestraal gebruiken. De test toont onmiskenbaar heldere resultaten die de beste 2 dagen aangeven waarop je natuurlijk zwanger kunt worden. De kosten bedragen 23,50 voor 10 testen. Wil je resultaten voor die de beste 4 dagen aangeven dan is dit mogelijk, het nadeel van deze test is de prijs, kosten zijn meer dan 30 euro voor 10 testen. Het goedkoopste verkooppunt is bol.com. En al is het wel weer echt een voordeel dat hij ook aangeeft als de test niet goed is uitgevoerd.

Lees voor het doen van een ovulatietest altijd eerst even de gebruiksaanwijzing. Het heeft er namelijk ook mee te maken hoe lang jouw cyclus is. Als je een cyclus hebt van 28 dagen start je op dat 11 met het doen van ovulatietesten totdat je je eisprong gevonden hebt. 

Wil je alleen je ovulatie testen bij een regelmatige cyclus is een goed alternatief de Sensitest. Momenteel zijn deze qua prijs/kwaliteit bij een regelmatige cyclus het goedkoopst. Je koopt ze al er 10 testen voor € 14,99. 

Dat scheelt nogal met de clear blue digital  ovulatie test. Deze schijnt momenteel het beste te verkopen. Je hebt ze ook in zoveel aantallen die je af kunt nemen, superhandig natuurlijk, maar net wat je wil. Ook heeft Sensitest een digitale variant met naast de ovulatietest ook de midstream extra gevoelige zwangerschapstestDeze test al 6 dagen eerder dan een normale zwangerschapstest. Heb je die al binnen ?

Heb je een langere cyclus of een onregelmatige cyclus raad ik de clear blue digital test aan, bij een regelmatie cyclus is de Sensitest echt afdoende.