Vermoeidheid

Herkenning van zwangerschap 

Één van de eerste symptomen waaraan je kunt herkennen dat je zwanger bent is vermoeidheid. Vermoeidheid kan al direct na de bevruchting optreden. Immers vanaf het moment van bevruchting gaat je lichaam direct super hard aan het werk en vergt je lijf veel meer van je dan normaal. Het is aan het werk voor twee, en het werkt natuurlijk hard om de eicel tot een kindje uit te laten groeien en dit gaat razendsnel. Dit is natuurlijk héél mooi maar gaat niet vanzelf. 

Het is niet de vermoeidheid die je voelt na een dag hard werken, shoppen of poetsen maar een overweldigende vermoeidheid die al start met het opstaan. Als je normaal gezien ’s ochtends goed je bed uit kunt en ineens moet je jezelf je bed uit sleuren en je blijft maar moe gedurende de dag en wil het liefst overdag ook gaan tukken dan is de kans groot dat dit komt vanwege je zwangerschap.

babyenouders vrouw zwanger moe

Wanneer doet deze vermoeidheid zich voor?  

Deze vermoeidheid komt het meest voor in het eerste trimester van je zwangerschap. Dat zijn de eerste drie maanden van je zwangerschap. Zwangere vrouwen ervaren vaak na het eerste trimester een opleving waarbij ze zich een periode energiek en minder vermoeid voelen. Vaak komt de vermoeidheid in het derde trimester weer onverminderd terug en kun je je soms echt uitgeput voelen. 

Helemaal niet raar. In een aantal gevallen houdt de vermoeidheid gedurende de gehele zwangerschap aan. Het kan ook zijn dat jij geen last hebt van vermoeidheid. Het is namelijk geen vast gegeven dat iedere zwangere vrouw kampt met vermoeidheid of uitgeput gevoel. Ieder mens is uniek en dus verschilt het per vrouw maar zeker ook per zwangerschap in welke mate dit kwaaltje bij jou voorkomt. 

Do’s and dont’s  

  • Eet gezond dat sowieso, maar ook goede ijzerrijke voeding. (Denk hierbij aan spinazie, volkorenproducten, appelstroop). Klik op de link voor      meer informatie over goede voeding met ijzer tijdens de zwangerschap. 
  • Pas je aan door goed te luisteren naar je lijf, je bent tenslotte nu zwanger en hoevaak in je leven zul je zwanger zijn? Dus besef dat het belangrijk is voor jou en je baby om hier op te anticiperen. Moet niet teveel van jezelf. 
  • Pak je rust, ga extra slapen als dat nodig door ’s avonds eerder naar bed te gaan en/of gedurende de dag een powernap te doen als dit je situatie toelaat. 
  • Drink voldoende water gedurende de dag. 
  • Slaap op je linkerzij, dit is ook het beste voor de doorstroming van het bloed naar je placenta. 
  • Vermijd stress en zaken die je veel energie kosten waardoor je extra vermoeid raakt. 

Is er iets anders aan de hand? 

Word je vermoeidheid zo extreem en voel je je zwak waarbij je denkt dat er mogelijk iets anders aan de hand is overleg dan met de verloskundige of je huisarts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedarmoede, wat zeer goed kan door ijzertekort in de zwangerschap. Ook indien je vermoeidheid gepaard gaat met slapeloosheid, sombere gevoelens en angsten zou dit kunnen duiden op een prenatale depressie. Bespreek in dit geval ook je klachten met je verloskundige of huisarts. Hier is behandeling voor mogelijk en kan ook voorkomen terwijl je super happy met je zwangerschap bent. 

Standaard wordt er overigens bloed geprikt op ijzergehalte tijdens de zwangerschap voor de 13e week  en rond de 30e week van de zwangerschap. Door je ijzergehalte in het bloed te controleren wordt gezien of er al dan niet sprake is van bloedarmoede.