Wat als zwanger worden niet lukt ?

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er en wat kun je van je huisarts en gynaecoloog verwachten als de gehoopte zwangerschap uitblijft ? 

baby en ouders Monique

By Monique

Je gaat er samen voor. De grote wens is om papa en mama te worden en te gaan zorgen voor zo een kleine ukkepuk. Maar dan duurt het en duurt het maar en blijft jullie gewenste zwangerschap uit. Maar de kinderwens blijft.. 

Na hoeveel tijd is het verstandig om met de huisarts contact op te nemen ? Een lastige vraag. Want hoe serieus zijn jullie met de kinderwens bezig geweest. Lieten jullie het aan het toeval over of waren jullie serieus aan het kijken en testen wanneer je het meest vruchtbaar was en lukte het dan ook maar steeds niet ? Soms gaat de tijdsdruk meespelen omdat steeds meer stellen pas aan een gezin willen beginnen als ze al boven de 30 zijn. 

De eerste stap is de weg naar de huisarts, nadat jullie alles geprobeerd hebben zoals gezonde leefstijl, voldoende bewegen, niet roken, geen alcohol, gezonde voeding, mineralen, vitamines en foliumzuur en zorgen voor ontspanning en het vermijden van stress. Stop ook op tijd met de pil, want de meeste vrouwen moeten eerst “ontpillen”. 

“Veel vrouwen denken pas dat ze bij een verloskundige terecht kunnen als ze zwanger zijn. Niets is minder waar. Je kunt ook contact opnemen met een verloskundige praktijk als je een kinderwens hebt en vragen hebt over zwanger worden. “

De kans op een zwangerschap bij een vrouw die regelmatig seks heeft, geen voorbehoedsmiddelen gebruikt en een regelmatige menstruatie heeft, is gemiddeld 15%. 80 tot 90% van de vrouwen wordt in het eerste jaar zwanger. Wanneer een paar serieus probeert zwanger te worden en dit na een jaar nog niet gelukt is, wordt gesproken van subfertiliteit. Dit is de medische term voor verminderd vruchtbaar zijn. 

Normaal gezien nemen jullie na 1 jaar contact op met de huisarts al de gewenste zwangerschap uitblijft

Je kunt als man dan je zaad laten onderzoeken en als vrouw kun je laten onderzoeken of je een eisprong hebt.  

Na contact met de huisarts kunnen jullie een verwijzing krijgen naar de gynaecoloog. Zie dit niet als het einde van het verhaal maar als het begin van het verhaal. Er zijn namelijk nog veel mogelijkheden mocht het op de natuurlijke manier niet lukken. 

Een gynaecoloog kan onderzoek doen naar de oorzaken waarom het niet lukt om zwanger te worden. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen waarom het niet lukt.

De oorzaken kunnen zowel bij de vrouw als bij de man liggen. Daarnaast kan de uiteindelijke conclusie zijn dat bij zowel de vrouw als de man alles goed is maar dan wordt het de onbegrepen kinderloosheid genoemd.

In het ziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar de eisprong naar de toegankelijkheid van de eisprong en naar het zaad van de man. Aan de hand van een berekeningsprogramma kan de uitkomst zijn om de natuur nog wat langer de kans te geven, bijvoorbeeld van een half jaar of komen jullie al in aanmerking voor het vervolgtraject. Dit is dan het Intra-Uteriene Inseminatie traject (IUI).

Bij het IUI traject wordt de vrouw behandeld met hormonale injecties, dat gaat via een speciale pen die je op de buikhuid zet en dan kun je zelf de hormonen toedienen.

Je gaat vervolgens om de dag of om de 2 dagen naar het ziekenhuis voor controle (vaginale echo) wat deze behandeling doet. Je gaat net zolang door met de echo’s en het toedienen van hormonen totdat de eiblaasjes groot genoeg zijn (tussen de 18 en 22 mm).

Vervolgens geef je jezelf een avondinjectie om de eisprong op te wekken en dan 39 uur later vindt de inseminatie plaats.

De man komt dan ’s morgensvroeg op de polikliniek, levert zijn zaad in dat wordt in het lab verwerkt (alle afvalstoffen gaan eruit). Dat wordt dan in een spuitje gedaan en in het begin van de middag bij de vrouw in de baarmoeder ingespoten. Je blijft dan nog even liggen waarna je naar huis mag.

Het spannende moment breekt dan aan, word ik zwanger of niet. Dat betekent geduld hebben, 2 weken, om te kijken ga je weer menstrueren of blijft de menstruatie uit.

Blijft de menstruatie uit, kun je een afspraak maken voor een termijnecho. Ga je wel menstrueren maak je een nieuwe afspraak met de gynaecoloog om het vervolg traject te bespreken.

Maar buiten het medische stuk van afspraken in ziekenhuizen met doktoren , hoe voelt het om jezelf hormooninjecties te geven? Wat zijn de mogelijkheden in het medische en alternatieve circuit? Hoe houd je het leuk tussen de lakens? Wanneer is het “proberen” (even) genoeg geweest? En: hoe kun je als buitenstaander iemand met een nog onvervulde kinderwens steunen?

In het boek Vruchtbaar delen bijna vijftig professionals en ervarings-deskundigen hun expertise, inzichten en diepste gevoelens met je.

Ilse: “In een vruchtbaarheidstraject moet je zo veel. Van de dokter moet je hormonen spuiten, van je omgeving moet je “het” loslaten en van jezelf moet je niet zo zeuren. Laten we vooral minder moeten.’

Ilse Ruijters (1979) is schrijfster. Met haar psychologische thrillers
Later als ik dood ben en De onder-kant van sneeuw won ze verschillende prijzen. Toen ze na acht jaar proberen eindelijk via IVF in verwachting raakte, schreef ze met Vruchtbaar het boek dat ze zelf had gemist: een waarheids-getrouw, maar hoopvol en positief boek.